Liječenje kanala korjena

Liječenje kanala korjena ili endodontska terapija spada u najmanje popularne stomatološke intervencije.  Kolokvijalni izraz „vađenje živca“ i sam  asocira na bol. Ipak, zahvaljujući napretku stomatologije, to više nije bolan zahvat jer se danas po pravilu odvija u lokalnoj anesteziji, te pacijenti najčešće ne osjećaju bol.

Liječenje kanala korjena se odnosi na stomatološki tretman u unutrašnjosti zuba, u kojoj je smještena zubna pulpa. Većini ljudi zubna pulpa je poznata kao “zubni živac”, ali bitno je naglasiti da se u pulpi ne nalazi samo živac, već i krvni i limfni sudovi, vezivo i druge ćelije.

Najčešći uzrok oštećenja pulpe je duboki karijes pri čemu bakterije djeluju na zubnu pulpu, te ona može reagovati upalom (koja je bolna) ili laganim odumiranjem pulpe, nekrozom, koja često prolazi i bez jasnih znakova. Vrlo često se ovakve promjene sasvim slučajno otkriju prilikom rutinskog rentgen snimanja pojedinačnog zuba ili OPG snimka cijele vilice. Iste promjene rjeđe mogu uzrokovati i traume nastale djelovanjem fizičke sile, toplote prilikom brušenja zuba bez adekvatnog hlađenja ili hemijske prirode, ukoliko su korišteni neadekvatni materijali.

Doc.dr.sc. Selma Jakupović