MAŠINSKA ENDODONCIJA – put ka savršenoj endodonciji

DSC_4185

Piše: Doc. dr. Selma Jakupović, specijalista bolesti zuba i endodoncije

 

Endodontski tretman zuba jedan je od složenijih zahvata u stomatologiji. Za provođenje kvalitetnog endodontskog tretmana, osim poznavanja anatomskih karakteristika zuba te stručnosti i osposobljenosti ljekara koji ju provodi, neophodan je i odgovarajući instrumentarij.  Savremena stomatološka industrija svakodnevno radi na poboljšanju karakteristika instrumenata za obrađivanje korijenskih kanala, a sve u cilju pojednostavljenja endodontskog tretmana,.

Prvi instrumenti konstruisani u ove svrhe bile su igle od nehrđajućeg čelika predviđene za ručnu obradu korijenskih kanala, koje se i danas rutinski koriste. U sljedećoj fazi izrade instrumenata konstruirani su mašinski instrumenti-igle, predviđene za umetanje u posebno prilagođene endodontske motore. Revolucionaran napredak u endodonciji predstavlja uvođenje mašinskih NiTi (nikl-titanijumskih) igala za obradu kanala, koje su danas zbog svojih prednosti prihvaćene kao standard. Zahvaljujući njihovoj savitljivosti omogućena je obrada i jako zakrivljenih korijenskih kanala, čime je olakšano liječenje komplikovanih slučajeva.

Postoji niz tehnika mašinske endodoncije, a svaki proizvođač propisuje vlastiti protokol liječenja. Cilj je proširiti korijenski kanal, ukloniti ostatke pulpe i bakterijama inficirani dio dentinskog zida korijenskog kanala. U toku endodontskog tretmana određuje se dužina korijena pomoću posebnih uređaja apeks lokatora, koji su često sastavni dio modernijih endomotora za  mašinsku obradu korijenskih kanala. Nakon obrade, kanali se pune termoplastičnom masom koja će hermetički zatvoriti kanal i spriječiti svaki daljnji prodor bakterija.

Mašinskim instrumentima postiže se brža, efikasnija i temeljitija obrada korijenskih kanala u odnosu na ručnu, što je puno ugodnije za pacijenta i komfornije za ljekara. Također,  endodontski tretman je moguće završiti u kraćem vremenskom periodu, te je broj dolazaka pacijenta u stomatološku ordinaciju smanjen.

 

 

Slika 1 i 2: Endodontski tretman mandibularnog prvog kutnjaka sistemom za mašinsku obradu korijenskih kanala